Personario’s

Dit artikel beschrijft een andere manier om door middel van scenario’s inzichten te krijgen over hoe mensen zich in een bepaalde situatie zouden gedragen.

Wat zijn Personario’s?

Je bedenkt scenario’s en gebruikt de persona’s (zie uitleg onderaan) die relevant zijn voor jouw onderzoek, om te achterhalen hoe mensen zich in een bepaalde situatie zouden gedragen. De scenario’s maken het makkelijker voor de participanten om zich in te leven in een situatie. De scenario’s kunnen gaan over de huidige situatie, maar ook over de toekomstige situatie.
Let op: deze methode kan gebruikt worden wanneer je een oplossing wil bedenken en/ of wanneer je wil zien hoe de participanten om zouden gaan met je concept.

Waarom deze methode?

Het geeft de participanten de kans om zich in te leven in de door jou beschreven situatie waarbij ze makkelijker kunnen omschrijven wat zij in zo’n situatie zouden doen. Hier krijg je waardevolle informatie uit die je kunnen helpen om tot een concept te komen of je oplossing aan te scherpen.

Wat kun je uit dit artikel halen?

In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de methode Personario in je eigen onderzoek kan toepassen. Hiernaast worden ook een paar tips en tricks gegeven om de methode beter uit te voeren.

Hoe werkt het?

Inleiding

De Personario’s methode is ontwikkeld om een dieper inzicht te krijgen in de gebruikerservaringen, behoeften en uitdagingen binnen een bepaalde context. Deze methode combineert het gebruik van persona’s en scenario’s om realistische en gedetailleerde beschrijvingen te genereren van hoe verschillende gebruikers reageren. Hieronder volgt een beschrijving van hoe deze methode werkt en hoe je deze kunt toepassen.

Stappen van de Personario’s Methode

1. Identificeer Persona’s:

  • Begin met het creëren van gedetailleerde persona’s gebaseerd op onderzoek over je doelgroep. Dit zijn fictieve personages die representatief zijn voor verschillende soorten gebruikers. Zorg ervoor dat elke persona een naam, achtergrond, behoeften, doelen en uitdagingen heeft. In ons onderzoek naar Deelmobiliteit baseerde wij de Persona’s op eerder gemaakt Need Based Profiles (zie afbeeldingen).

 

2. Creëer Scenario’s:

  • Ontwikkel scenario’s die de dagelijkse ervaringen van deze persona’s beschrijven. Deze scenario’s moeten zowel ideale als huidige situaties omvatten, inclusief de uitdagingen die de gebruikers tegenkomen.
  • Scenario’s kunnen worden opgedeeld in teksten en scripts:
    • Teksten: Beschrijf de ideale situatie en huidige situatie voor de persona. 
    • Scripts: Schrijf een meer gedetailleerd en interactief verhaal (de participanten kunnen mogelijk het verhaal een beetje aanpassen) dat laat zien hoe de persona omgaat met een specifiek probleem of uitdaging binnen de context.

 

3. Inleven en Beschrijven:

  • Vraag deelnemers om zich in te leven in de persona naar keuze en de bijbehorende scenario’s. Dit kan individueel of in groepsverband worden gedaan.
  • Laat ze de situatie beschrijven op een papiertje vanuit het perspectief van de persona, inclusief gevoelens, doelen en uitdagingen. Deze instructies geef je aan het begin van de uitleg van de methode.
  • In een tweede ronde kunnen ze een script bedenken en dit met elkaar bespreken. Dit script moet een verhalende vorm hebben en specifieke gebeurtenissen en interacties beschrijven. 

 

4. Analyse en Inzichten:

  • Verzamel de teksten en scripts en analyseer deze om inzicht te krijgen in de ervaringen, behoeften en uitdagingen van de gebruikers.
  • Identificeer patronen en thema’s die naar voren komen uit de scenario’s en scripts.
  • Gebruik deze inzichten om de gebruikerservaring, betrouwbaarheid van technologie en integratie te verbeteren. 

 

Gegenereerde data

Bij deze research methode krijg je kwalitatieve data. Tijdens het uitvoeren van de methode kunnen de participanten ook met elkaar overleggen waardoor er ook bepaalde emoties los komen die relevant kunnen zijn voor je onderzoek. Hiermee kan je aantonen dat verschillende scenario’s misschien andere type emoties opwekken. 

 

Tips & tricks

  • Probeer zo veel mogelijk verschillende (‘realistische’) scenario’s te bedenken om zo veel mogelijk uit de methode te halen. Hierdoor heb je inzichten uit diverse hoeken. 
  • Werk in groepen van 3-5 mensen. Zo voelen de participanten zich meer op hun gemak.
  • Voordat je de methode met de gekozen participanten gaat uitvoeren, probeer het uit met een familielid om te zorgen dat het gaat zoals je wenst. 
  • Probeer verschillende stakeholders erbij te betrekken, zodat je inzichten krijgt uit verschillende hoeken.
  • Probeer de methode fysiek uit te voeren in een rustige/ stille setting.
  • Vraag na afloop aan de participanten hoe ze het hebben ervaren en of er dingen zijn die beter konden. Dit kan extra informatie opleveren over hoe ze over jouw onderwerp denken.
  • Documenteer ALLES wat je ziet. Maak audio- of liever video-opnames met audio.

 

Gerelateerde methodes

  • Customer journey: Customer journey betekent letterlijk klantreis. In een customer journey wordt het proces die de klant doormaakt binnen je bedrijf gevisualiseerd. Het geeft inzicht in de momenten waar je klant met je bedrijf in contact komt. Dit wordt in kaart gebracht door middel van touchpoints. Deze methode helpt je om je producten/diensten/processen optimaal af te stemmen op de ervaringen van de klanten.  Meer over Customer Journey.

 

  • Persona: Een fictief persoon die samengesteld is gebaseerd op je onderzoek dat mogelijk gebruikmaakt van je product en/of dienst. Meer over Persona.



Geschreven door: Pauline Hagers en Bruno Bisseling, studenten minor Service Design 2023/24