Dit artikel beschrijft een andere manier om door middel van scenario’s inzichten te krijgen over hoe mensen zich in een bepaalde situatie zouden gedragen.
Je bedenkt scenario’s en gebruikt de persona’s (zie uitleg onderaan) die relevant zijn voor jouw onderzoek, om te achterhalen hoe mensen zich in een bepaalde situatie zouden gedragen. De scenario’s maken het makkelijker voor de participanten om zich in te leven in een situatie. De scenario’s kunnen gaan over de huidige situatie, maar ook over de toekomstige situatie.
Let op: deze methode kan gebruikt worden wanneer je een oplossing wil bedenken en/ of wanneer je wil zien hoe de participanten om zouden gaan met je concept.
Het geeft de participanten de kans om zich in te leven in de door jou beschreven situatie waarbij ze makkelijker kunnen omschrijven wat zij in zo’n situatie zouden doen. Hier krijg je waardevolle informatie uit die je kunnen helpen om tot een concept te komen of je oplossing aan te scherpen.
In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de methode Personario in je eigen onderzoek kan toepassen. Hiernaast worden ook een paar tips en tricks gegeven om de methode beter uit te voeren.
Inleiding
De Personario’s methode is ontwikkeld om een dieper inzicht te krijgen in de gebruikerservaringen, behoeften en uitdagingen binnen een bepaalde context. Deze methode combineert het gebruik van persona’s en scenario’s om realistische en gedetailleerde beschrijvingen te genereren van hoe verschillende gebruikers reageren. Hieronder volgt een beschrijving van hoe deze methode werkt en hoe je deze kunt toepassen.
Stappen van de Personario’s Methode
1. Identificeer Persona’s:
2. Creëer Scenario’s:
3. Inleven en Beschrijven:
4. Analyse en Inzichten:
Bij deze research methode krijg je kwalitatieve data. Tijdens het uitvoeren van de methode kunnen de participanten ook met elkaar overleggen waardoor er ook bepaalde emoties los komen die relevant kunnen zijn voor je onderzoek. Hiermee kan je aantonen dat verschillende scenario’s misschien andere type emoties opwekken.
Geschreven door: Pauline Hagers en Bruno Bisseling, studenten minor Service Design 2023/24