Dr. Jane Norris – Universitair hoofddocent Creatieve en digitale cultuur
Wij zijn naar de workshop listening to materials gegaan, op dinsdag 19 maart 2019 in Delft. Deze workshop werd gegeven door Jane Norris. Zij is universitair hoofddocent Creatieve en digitale cultuur aan de universiteit van Richmond. Ze verzamelt momenteel onderzoek voor een boek: Listening to Materials – de de-kolonisatie van onze relatie met materie. Dit werk onderzoekt de impact van digitale theorieën van verkreukelde tijd, luchtopnames, posthuman audio en de-koloniale productie op ons materiële gebruik.
https://soundcloud.com/janenorris/tracks
Luisteren naar materialen – het maken van sonische fictie met materialen om op een billijke manier mee te ontwerpen.
Hoe luisteren we naar materialen en andere wezens om op een rechtvaardige manier mee te ontwerpen? Deze workshop biedt begeleide luister/geluid activiteiten als katalysator om onze onderlinge relaties met materialen te herstellen. Door een combinatie van materiële luisteroefeningen en narratieve kartering, zullen de deelnemers geluidsopnames op mobiele telefoons gebruiken als een research-through-design methodologie om ‘construerende’ object verhalen te overwegen. Door sonisch om te gaan met ‘materials-as-co-performers’ worden deelnemers aangemoedigd om ontwerp relaties te dekolonisatie. Deze workshop introduceert sonisch fictief ontwerp als een meer dan menselijke benadering van het maken door naar materialen te luisteren en hun intieme performatieve relatie met ons te overwegen.
Vragen voor discussie zullen dat zijn: Op welke manieren kunnen we naar materialen luisteren? Hoe beïnvloedt het veranderende geluid van een materiaal onze relaties met het materiaal? Hoe kan sonische fictie ons in staat stellen om met materialen in design te co-presteren? Deze workshop wil een beginnende woordenschat van audiomateriaal in kaart brengen die relevant is voor co-making in het Antropoceen.
RTD. (z.d.). RTD 2019 – Method & Critique – Frictions and Shifts in Research Through Design.. Geraadpleegd op 23 maart 2019, van http://researchthroughdesign.org/2019/workshops.html
Data verzamelen
De methode werd gebruikt als opwarming oefening voor het begin van de workshop. Tijdens de workshop zijn we verder gegaan met het opnemen van verschillende geluidsfragmenten. Het was erg nuttig dat we aan het begin samen een geluidsfragment hebben gemaakt om zo goed kennis te maken met het onderwerp en wat de bedoeling ervan is. Het uitvoeren van de methode is niet heel moeilijk. Het moet voor de participant concreet zijn en duidelijk. Het moet makkelijk uit te voeren zijn, omdat het een opwarmoefening is en de gebruiker kennis maakt met het onderwerp.
De eerste oefening die wij moesten doen kregen we een 20 minuten de tijd om een geluidsfragment van ongeveer 3 minuten te maken, hierbij moest je 1 bepaald materiaal uitkiezen en hier een metafoor naam aan geven. Door het geluidsfragment af te spelen moesten de mede-cursisten raden wat het geluid was.
Bij het afspelen van het geluidsfragment van de neerstortende stenen (uit het begin van de workshop) gebruikte dr. Norris nu verschillende materialen en een klein rond speakertje ipv de bluetooth speaker. Hierbij werd gebruik gemaakt van een ballon, glas, papier, karton, boek, plastic, de tafel en een glas met drinken. Door het verschillende materiaal tegen de speaker te houden hoorde je het geluidsfragment wel verschillende sterkte en vorm.
De workshop duurde in totaal 7 uur tijdens de conferentie.
Allerlei verschillende materialen. We hebben geleerd dat je alles kan gebruiken tijdens de workshop.
Audio opneem apparaat en externe microphone zijn de musthaves voor de workshop.
Om deze methode uit te voeren heb je participanten nodig die hieraan willen mee doen. Dit is handig om bij een workshop te doen, want je hebt hierbij al mensen gewerfd die interesse hebben in dit onderwerp. Ik denk dat 8 een mooi aantal is voor deze methode. Je hebt goede audio apparatuur nodig om de geluidsfragmenten op te nemen. Papier was in deze methode noodzakelijk, want daar maakte we verschillende materialen mee. Maar het zou ook net zo goed iets anders kunnen zijn, zoals een potlood.
Het is belangrijk om de participanten eerst een korte toelichting te geven en ze kennis te laten maken met het onderwerp. Zodra het voor iedereen duidelijk is kan je beginnen met het uitvoeren van de methode.
2/5 om de workshop uit te voeren, is niet moeilijk.
Maar om de achterliggende gedachte hiervan te begrijpen is wat ingewikkelder. Je leert hierdoor de relatie van geluid en materiaal kennen.
Het is handig om de materialen al klaar te leggen voor de participanten. Dit wekt ook nieuwsgierigheid bij ze op.
Gerelateerde methodes kunnen participant observation zijn.
Iedereen vat diverse geluiden anders op door verschillende ervaringen, daardoor zal het niet altijd meteen te raden zijn wat het geluid is.
De geluidsfragmenten die mensen vaak kennen uit films zijn vaak niet de materialen die er mee bedoeld worden. Dr. Norris gaf als voorbeeld als iemand door het gras loopt, dit wordt vaak nagedaan door een lint van een cassettebandje te knijpen/rommelen.
Aan het begin van de cursus zijn we begonnen door met z’n alle een audio opnamen te maken. De workshop ging over listening to materials, dus het luisteren naar materialen. We gingen met 2 verschillende papiersoorten aan de slag. Jane liep met een microfoon rond om het geluid om te nemen, terwijl wij verschillende soorten geluid aan het maken waren met papier. Ik zou de methode omschrijven als een workshop gelijk beginnen met je participanten iets te laten doen. Jane zal ons geobserveerd hebben wat wij zouden gaan doen met het papier en ons kennis laten maken met onderwerp waar de workshop over zou gaan. Het is kwalitatieve gegevens wat je hiermee verzameld, je observeert mensen en laat ze iets uitvoeren. We hebben het audio fragment opgenomen, dit is de data die we ervan hebben verzameld. We mochten alles doen met het papier, we hebben het daarom ook gescheurd of gevouwen. Dit kan je ook als data zien, wat hebben mensen met het papier gedaan. Is het nog heel of is het juist kapot gegaan. Het resultaat was een geluidsfragment.
Het geluidsfragment opslaan en analyseren.
Zorg voor een audio recorder app en eventueel een externe microfoon.
Zorg voor diverse materialen, of toegang tot ruimtes waar materialen zijn te vinden voor geluidsfragmenten.
Zorg voor zo min mogelijk ruis geluiden, stemmen op de gang neemt de microfoon vaak snel bij het geluid op.
Ik ben momenteel bezig met het samenstellen van onderzoek voor een boek: Luisteren naar materialen – de-koloniseren van onze relatie met materie. Dit werk onderzoekt de impact van digitale theorieën over verkreukelde tijd, luchtperspectieven, postmenselijke audio en de-koloniaal maken op ons materiaalgebruik. Mijn schrijven maakt gebruik van outside-enlightenment tactieken zoals materiële fictie korte verhalen, para fictionele publieke projecten en sonische design fictie workshops. Deze worden gepubliceerd in binnenkort te verschijnen fictie bundels, tijdschriftartikelen, wetenschappelijke artikelen in tijdschriften en essays in boeken.
Richmond University. (z.d.). Jane Norris. Geraadpleegd op 23 maart 2019, van https://www.richmond.ac.uk/faculty-research/school-of-general-education-centre-of-modern-languages/dr-jane-norris/
Geschreven door studenten uit de minor 2018/2019