Dit artikel beschrijft een nieuwe benadering van de card sorting methode. Deze methode helpt om inzicht te krijgen in hoe participanten verschillende concepten, ideeën of voorbeelden beleven.
De Image Sorting methode laat participanten afbeeldingen sorteren op een groot vel papier met twee assen. Op de horizontale as plaatsen ze de afbeeldingen volgens een schaal, bijvoorbeeld van ‘erg veel’ tot ‘weinig’, gebaseerd op een specifiek kenmerk. De verticale as verdeelt het vel, waarbij ze de afbeeldingen kunnen vergelijken tussen twee thema’s of langs een tweede schaal, afhankelijk van de onderzoeksvraag of het onderwerp.
Deze methode biedt een visuele en interactieve manier om (complexere) concepten of onderwerpen te onderzoeken. Het helpt om een volledig beeld te krijgen van hoe verschillende aspecten worden waargenomen en beleefd, wat kan leiden tot waardevolle inzichten voor diverse onderzoeksgebieden.
In dit artikel zal de methode stap voor stap uitgelegd worden zodat je deze onderzoeksmethode zelf kan toepassen voor je onderzoek. Tot slot nog een aantal ‘Tips & Tricks’ en gerelateerde methoden om je nog beter op weg te kunnen helpen om de methode uit te voeren.
Het doel van dit artikel is om jou en andere onderzoekers te informeren over de uitvoering van de Image Sorting methode, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de voorbereiding, uitvoering en analysefase.
1. Voorbereiden
Voor je kan beginnen met de Image Sorting methode dien je het thema van je onderzoek vast te stellen, doe dit op basis van je onderzoeksonderwerp. Dit thema zal als leidraad dienen voor de participanten bij het sorteren van hun afbeeldingen.
Ook is het belangrijk om geschikte deelnemers te vinden voor je onderzoek. Zoek naar participanten die zich betrokken voelen bij het onderwerp en mogelijk enthousiast zijn om deel te nemen. Houd er rekening mee dat het verzamelen van deelnemers enige tijd kan kosten.
De methode kan zowel met één participant als met meerdere participanten tegelijk uitgevoerd worden. Dit laatste maakt het mogelijk dat participanten onderling zaken kunnen bespreken, waardoor er minder gemodereerd hoeft te worden dan bij één participant.
Nadat het onderzoeksthema is bepaald, bereid je een groot vel papier (minimaal A3 formaat) voor waarop de afbeeldingen gesorteerd zullen worden. Het is belangrijk om duidelijk een horizontale as op het papier te tekenen. Deze as laat een schaal zien, bijvoorbeeld van ‘erg veel’ tot ‘weinig’, afhankelijk van de eigenschap die je wilt onderzoeken. Daarnaast teken je ook een verticale as. Deze kan een tweede schaal tonen of opgedeeld worden in verschillende thema’s, afhankelijk van je onderzoeksvraag. Een as kan bijvoorbeeld ingaan op hoe participanten een beeld interpreteren (zoals complex – eenvoudig) of hoe ze het waarderen (zoals zeer betrouwbaar – onbetrouwbaar).
Voorbeelden van mogelijke assen:
Nu de assen zijn ingericht, is het tijd om afbeeldingen te verzamelen die passen bij het gekozen thema. Deze afbeeldingen moeten representatief zijn voor de eigenschappen of concepten die je wilt onderzoeken. Zorg ervoor dat de afbeeldingen uitgeprint worden en op maat worden uitgeknipt, klaar om op het grote vel papier te worden geplaatst. Indien nodig kan er op de achterkant van elke afbeelding een korte uitleg worden geschreven om de context te verduidelijken voor de participanten tijdens het sorteren. Zorg daarnaast ook voor lege kaartjes, waar de participanten eigen tekst op kunnen schrijven en plaatsen op het vel papier.
2. Uitvoering
Bij het uitvoeren van de Image Sorting methode is het van belang dat deelnemers gelijktijdig rekening houden met zowel de horizontale als de verticale as op het vel papier. Op de horizontale as sorteren ze afbeeldingen volgens een schaal die bijvoorbeeld varieert van ‘erg veel’ tot ‘weinig’, afhankelijk van hun perceptie van een specifiek kenmerk of eigenschap. Tegelijkertijd gebruiken ze de verticale as om afbeeldingen te categoriseren binnen het thema dat relevant is voor het onderzoek.
Tijdens het sorteren kun je de deelnemers vragen stellen over hun keuzes en redeneringen achter het plaatsen van specifieke afbeeldingen op het vel papier. Deze vragen kunnen gericht zijn op waarom bepaalde afbeeldingen op specifieke posities worden geplaatst, hoe ze bepaalde kenmerken interpreteren, of wat hun gedachten zijn bij de relatie tussen verschillende afbeeldingen op de assen. Deze interactie helpt om diepgaander inzicht te krijgen in de percepties en overwegingen van de deelnemers.
Elke deelnemer kan extra uitleg lezen op de achterkant van de afbeeldingen om de context te verduidelijken. Aan het einde van de sessie worden de deelnemers aangemoedigd om minimaal drie lege kaartjes in te vullen met aspecten die zij belangrijk vinden. Deze kaartjes plaatsen ze vervolgens op het vel papier, waardoor een meer gepersonaliseerd perspectief ontstaat dat de bredere discussie kan verrijken. Vergeet niet om foto’s te maken zodra het vel papier is ingericht door de deelnemers.
3. Analyseren
Na het plaatsen van de afbeeldingen en kaartjes op het vel papier begint de analysefase. Je kunt deze fase systematisch aanpakken door eerst de geplaatste afbeeldingen langs de horizontale as te bekijken. Let hierbij op de patronen en trends: welke afbeeldingen bevinden zich dicht bij elkaar en welke zijn verder uit elkaar geplaatst? Analyseer hoe deze positionering overeenkomt met de schaal die je hebt ingesteld, bijvoorbeeld van ‘erg veel’ tot ‘weinig’ van een specifiek kenmerk.
Vervolgens richt je je op de verticale as. Hier zijn de afbeeldingen gecategoriseerd over een thema (of kenmerk) dat relevant is voor je onderzoek. Kijk hierbij ook naar patronen.
Daarnaast is het waardevol om de bijbehorende kaartjes te analyseren die de deelnemers hebben ingevuld. Deze kaartjes kunnen aspecten bevatten die voor de deelnemers belangrijk zijn en die niet direct uit de afbeeldingen alleen te halen zijn. Kijk hoe hun kaartjes zich verhouden tot de andere patronen.
Betrek bij bovenstaande analyse ook de opmerkingen van de participanten.
Door deze stappen te doorlopen, kun je de resultaten van de Image Sorting methode nauwkeurig analyseren en interpreteren. Dit biedt niet alleen inzicht in de percepties en overwegingen van de participanten, maar ook in de onderliggende patronen en relaties tussen de geanalyseerde elementen.
Het is ook mogelijk om de resultaten te kwantificeren door elk kaartje, per participant, een getal op de x- en een getal op de y-as te geven, afhankelijk van de positie. Als deze scores over alle participanten opgeteld worden, dan kunnen de kaartjes volgens deze scores op het vel geplaatst worden als finale presentatie. Deze finale presentatie kan eventueel geannoteerd worden met relevante en opmerkelijke opmerkingen van de participanten en inzichten uit de patronen.
Met de Image Sorting methode genereer je zowel kwalitatieve als kwantitatieve data. De plaatsing van afbeeldingen (en hun opmerkingen erover) langs de horizontale as biedt inzicht in de percepties van deelnemers over de variërende intensiteit van specifieke kenmerken of eigenschappen. Tegelijkertijd categoriseren deelnemers afbeeldingen langs de verticale as binnen verschillende thema’s of schalen, zoals ‘eenvoudig – complex’ of ‘erg tevreden – ontevreden’, wat diepgaand begrip biedt van de thematische verdeling. Aanvullend bieden de persoonlijk ingevulde kaartjes inzicht in individuele perspectieven en prioriteiten. Deze gecombineerde aanpak leidt tot een dataset die patronen, trends en onderlinge relaties tussen de geselecteerde afbeeldingen en thema’s onthult, wat handig is voor het verkennen van onderwerpen vanuit het perspectief van de participanten.
Om tot slot nog het beeld iets te verbreden wat betreft onderzoek aan de hand van visuele elementen, staan hieronder nog wat verschillende methodes genoteerd die enigszins gerelateerd staan tot de Image Sorting methode.
Card sorting
Bij deze methode worden participanten gevraagd om bepaalde onderdelen te labelen en te categoriseren. Dit kan bijvoorbeeld voor het organiseren van een website (vele andere mogelijkheden). Aan de hand van deze categorisatie leggen de participanten hun keuzes uit. Deze methode is vergelijkbaar met (Remote) Shared Photovoice omdat de participanten zelf verbintenissen leggen aan de hand van kaartjes (dit kunnen foto’s en/of woorden zijn).
Card sorting
Shared Photovoice
Photovoice is een methode die uit een sessie bestaat waarin een groep van participanten eigen gemaakte foto’s aan de hand van een thema met elkaar delen en bespreken. Hierbij zullen de participanten vervolgens de foto’s in een visuele indeling zetten, waarbij verschillende relaties tot stand worden gebracht.
Empathetic Approach Deck
Empathetic Approach Deck is een onderzoeksmethode waarin een participant zijn emotionele waarde tegenover een bepaald onderwerp of vraag beantwoordt aan de hand van voorgeselecteerde afbeeldingen en woorden (waar de participant drie woorden en afbeeldingen uitkiest die passend zijn bij zijn/haar antwoorden).
Meer over Empathetic Approach Deck
Context mapping
Participanten nemen actief deel aan het ontwerpproces. Hierbij komen een aantal oefeningen aan bod waar participanten hun meningen kunnen geven wat betreft het onderwerp. Deze oefeningen bestaan vaak uit doe-activiteiten en daarnaast worden ze gevraagd om erover te praten (uiten).
Voor gratis Stockfoto’s
Voor online gratis programma’s om de fotos in te verzamelen of digitaal te laten sorteren
Geschreven door: Sanne Oosterhof, 2024, student minor Service Design