Een onderzoeksmethode dat een kijkje in het leven van je participanten biedt.
Een Guided Tour is een onderzoeksmethode die jou als onderzoeker of ontwerper in staat stelt om het leven van je participanten beter te begrijpen. “Guided Tour” is in de basis een rondleiding, maar als methode is het zoveel meer dan alleen een rondleiding. Als onderzoeker of ontwerper kan je doormiddel van deze methode waardevolle inzichten genereren, door een kijkje te nemen in het leven van je participant waarbij je veel context toegereikt zult krijgen.
Een Guided Tour kan bestaan uit een rondleiding in de woning, slaapkamer of op de werkplek van jouw participant. Maar een rondleiding door de dagelijkse activiteiten van jouw participant is ook een optie. Wat je kiest als onderzoeker is afhankelijk van wat je te weten wilt komen.
Het doel van deze methode is om inzichten te creëren, om een gedetailleerd beeld krijgen van je participanten en hun omgeving. Je krijgt als onderzoeker/ontwerper een kijkje in het leven van de participant. Hierdoor kan je de routines, gewoontes maar ook passies en persoonlijke eigenschappen in kaart brengen. Dit zijn details die enorm waardevol kunnen zijn in een onderzoek of ontwerpproces.
Bereid je goed voor, zorg dat een collega mee kan tijdens het onderzoek. Zodat jij je kan focussen op vragen stellen en je collega aantekeningen/opnames maakt. Zorg er ook voor dat de dingen die je te weten wilt komen noteert, dit om gerichte vragen te kunnen stellen. Bepaal vervolgens waarvan je een rondleiding wilt hebben, bijvoorbeeld de slaapkamer van de participant.
Spreek vervolgens af met een participant en leg duidelijk uit waar het onderzoek voor bestemd is. Maak vooraf duidelijke afspraken, dit verschilt per persoon. Ideologie en cultuur kunnen een belangrijke rol spelen, zorg dat je op de hoogte bent van wat er wordt verwacht. Vraag ten slotte of er opnames (audio/foto’s/video’s) gemaakt mogen worden, leg dat schriftelijk vast en laat dat ondertekenen.
Observeer tijdens je bezoek aandachtig de omgeving, objecten en de woonbeleving (indien het om een woning gaat). Door persoonlijke vragen te stellen over o.a. wie wat gebruikt en waarom bepaalde dingen erbij liggen zoals ze liggen, zodat je de gewoontes en waardes van de participant leert begrijpen.
Vraag nog een keer voor de zekerheid of je opnames mag maken. Als je toestemming hebt maak dan foto’s van de dingen die je interessant vond tijdens de rondleiding. Ten slotte bedank je de participant voor de medewerking.
Om de Guided Tour succesvol uit te voeren heb je niet veel middelen nodig. Maar de middelen die je nodig hebt mogen niet ontbreken. Je hebt een collega nodig die jou gedurende het onderzoek kan assisteren door het een en ander vast te leggen. Hierbij is pen en papier nodig, mocht er toestemming zijn gegeven om opnames te maken dan dien je te beschikken over apparatuur zoals een camera en/of dictafoon (of een smartphone).
Om deze methode goed uit te voeren dien je een planning te maken. Een goede voorbereiding kan veel invloed hebben op het tijdsbestek. Aangezien de vragen persoonlijk kunnen zijn is de kans groot dat je lange antwoorden terugkrijgt. Afhankelijk van hoeveel vragen je stelt en hoelang de antwoorden zijn varieert de duur van deze methode vaak tussen de 2 en 4 uur.
De moeilijkheidsgraad hangt af van diverse factoren. Het kan o.a. een uitdaging zijn om participanten te vinden die mee willen participeren in dit onderzoek. Dit kan komen doordat je iets heel persoonlijks vraagt, bijvoorbeeld: een rondleiding door hun woning waarbij je persoonlijke vragen stelt en opnames maakt. Maar zodra je toestemming hebt gekregen hoeft deze methode niet moeilijk te zijn, mits je je goed voorbereid. Het is belangrijk om ten alle tijden je onderzoeksdoel als richtlijn te gebruiken. Hierdoor zul je gerichte vragen kunnen stellen en relevante inzichten kunnen genereren.
Na een Guided Tour heb je als het goed is veel inzichten gegenereerd. Je hebt een beeld gekregen van een belangrijke omgeving van de participant(en). Deze inzichten kunnen jou helpen om jouw vragen te beantwoorden. Dit doe je door alle antwoorden en eventuele opnames te analyseren. Als je deze methode meerdere malen uitgevoerd hebt kan je opzoek gaan naar de overeenkomsten. Door de inzichten en data te analyseren kan je conclusies trekken, hierdoor ben je weer een stap verder in jouw onderzoek.
Er zijn een aantal methodes die veel raakvlakken hebben met de ‘Guided Tour’. Deze methodes kunnen jou helpen om nog gerichter inzichten te genereren.
Bron 1: Think design – Guided Tour
Bron 2: Design Kit – Guided Tour
Bron 3: Leslie Thomson – Guided Tour & Leslie Thomson Research Gate – Guided Tour
Bron foto: Fase 1
Bron foto: Fase 2
Bron foto: Fase 3
Bron foto: Fase 4
Geschreven door: Abdel el Hannaoui, 2021