Gamestorming: Speed boat

Op spelende en visuele wijze, in teamverband de weg naar het doel uitpluizen

Aangereikt door:

The Speed Boat methode maakt deel uit van de twaalf innovatieve spellen die in 2006 zijn ontworpen en beschreven in het boek Innovation Games van Luke Hohmann.

Wat is de Speed Boat methode

De Speed Boat is een handige onderzoeksmethode om met het hele team alle obstakels onderweg naar het doel te herkennen en begrijpen. Deze methode wordt gezamenlijk, door alle teamleden behandeld en wordt zowel tekstueel als visueel uitgevoerd. Wat de Speed Boat zo bijzonder maakt is de betekenis achter het idee. De boot en alle componenten om de boot heen dienen namelijk als metafoor voor het proces richting een doel.

Deze methode is voor alle soorten vraagstukken en doelen van toepassing. Zo kun je de Speed Boat uiteraard gebruiken voor onderzoeks- en ontwerp problemen, maar ook voor non-ontwerp problemen, zoals gebruikers of financiële vraagstukken die over omzet en verkoop gaan. Voor elke vraagstuk is de Speedboat een handige methode. Daarnaast kun je deze onderzoeksmethode op elk moment of context van het project gebruiken.

Hoe ga je te werk

De methode is zowel fysiek als digitaal uitvoerbaar. Echter wordt er aangeraden om het fysiek uit te voeren zodat alle teamleden gemakkelijk en direct kunnen tekenen, schrijven en aanpassen.

Voorbereiden

Je begint bij het visualiseren van de zee en de boot. Dit kan zowel getekend als uitgeprint worden. Daarnaast voeg je ook de ankers, de (duwende) wind, een eiland, de zon en riffen toe. Het liefst wordt dit op een groot bord of blad gedaan zodat alle teamleden kunnen meeschrijven en tekenen.

Het hele overzicht representeert het proces. Per onderdeel toont het verschillende factoren die de weg naar het doel kunnen belemmeren of juist kunnen verbeteren. De illustratie kan zo gedetailleerd als het team wil, maar een uitgebreide tekening zorgt doorgaans voor meer enthousiasme en verbeelding.

Representatie per onderdeel:

  • De zeilboot representeert het projectteam.
  • De ankers representeren de factoren die het proces kunnen vertragen en het team weerhoudt van het bereiken van het doel.
  • De wind toont alle elementen aan die het team vooruit heeft geduwd tijdens het iteratief proces.
  • Het eiland representeert het doel.
  • De zon geeft aan wat het team leuk vond en wat de hoogtepunten waren.
  • De riffen tonen de toekomstige obstakels aan waar het team waarschijnlijk mee te maken gaat krijgen in volgende proces.

Uitvoeren

Wanneer alle onderdelen op het bord zijn getekend of geplakt, is het tijd om het op te vullen. Elk teamlid krijgt een eigen kleur pen of Post-it en kan per onderdeel zijn eigen definitie opschrijven en opplakken. Let op, er hangt een bepaalde volgorde aan om de methode op logische wijze uit te voeren.

Stap 1:
Geef de boot een naam. Deze boot representeert jullie als team.

Stap 2:
Elk teamlid kan nu zijn of haar definitie van het doel opschrijven en plakken op het eiland.

Stap 3:
Elk teamlid kan nu bij de wind opschrijven wat goed gaat en wat het team naar voren duwt.

Stap 4:
Bij de ankers kunnen juist de verbeterpunten en obstakels worden benoemd. Des te complexer en groter het obstakel, des te lager de Post-it wordt geplaatst. Bepaal samen welke obstakels lager of hoger horen te hangen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van Dot Voting. Het doel hierbij is om een gesprek aan te gaan en samen tot een conclusie te komen.

Stap 5:
Bedenk gezamenlijk hoe je de obstakels minder groot en diep kunt maken. Wellicht kun je de obstakels opsplitsen of herdefiniëren. Post-its maken het makkelijk om deze obstakels dieper of hoger te verschuiven.

Stap 6:
Benoem ook de successen en leuke punten van het project en plaats dit bij de zon.

Stap 7:
De laatste stap is het invullen van toekomstige obstakels. Deze kunnen bij de riffen worden geplaatst.

Personaliseren

Er zijn verschillende extra toevoegingen die kunnen worden toegepast om de Speed Boat methode uit te voeren. Zo is het mogelijk om extra onderdelen toe te voegen om het doel en proces nog meer uit te pluizen. Online [zie “Advanced edition”] hebben andere onderzoekers extra onderdelen toegevoegd die de methode uitbreiden, of kun je zoals in afbeelding 3 elk teamlid een eigen boot toewijzen. Zo kun je uiteraard ook zelf een onderdeel bedenken.

De benodigdheden

  • Verschillende kleuren pennen en Post-its
  • Tape om de uitgeprinte afbeeldingen op te plakken.
  • Een groot bord of papier.
  • Digitale middelen om gezamenlijk te werken zoals Miro (indien de methode digitaal uitgevoerd wordt).

Duur

De duur van de methode verschilt per team en teamgrootte. Er kan worden afgestemd hoe lang elk onderdeel behandeld moet worden. Je moet hierbij rekening houden met de tijd voor het opschrijven en opplakken van de Post-its, maar ook voor de besprekingen na elk onderdeel. Zorg ervoor dat je de tempo erin houd zodat iedereen aandachtig blijft.

Fase

De methode kan elk moment worden gebruikt. In een onderzoeksproces loop je continu tegen doelen en problemen aan.  De Speed boat werkt voor al deze kleine of grote vraagstukken. Zo is het toepasbaar aan de start van een onderzoek, maar ook wanneer je halverwege in het project vastloopt.

Moeilijkheidsgraad

De uitvoering van de methode is niet zozeer moeilijk. Per vraagstuk zal de complexiteit anders zijn. Wanneer de obstakels overduidelijk zijn, is deze methode een kwestie van invullen en overleggen met het team. Er zijn echter ook veel gevallen waarbij het doel duidelijk is, maar de obstakels nog niet of nauwelijks in zicht zijn. In dat geval zal de methode meer tijd en moeite kosten. Desalniettemin zal dit een effectieve methode zijn om de obstakels, samen met het team te definiëren.

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Het is zowel fysiek als digitaal uitvoerbaar.
  • Elk teamlid kan meedoen.
  • Het hele team is op de hoogte van elkaars definitie per onderdeel.
  • Het proces en alle obstakels die langskomen om het doel te bereiken worden uitgestippeld.

Nadelen:

  • Na het uitvoeren van deze onderzoeksmethode heb je waarschijnlijk nog geen concrete oplossing, maar alleen een beter beeld van het project.
  • Wanneer het project een groot team bevat is het wellicht lastiger om dit gezamenlijk op één bord uit te voeren.

Tips & tricks

  • Bereid genoeg gekleurde pennen en post-its voor, voor elk teamlid.
  • Gebruik een stopwatch om de sessies per onderdeel niet te lang te laten duren.
  • Maak een foto van het resultaat zodat het team altijd kan terugkijken en vergelijken met andere processen.

Gerelateerde methodes

Scrum: in teamverband werk je aan sprints. Scrum zorgt ervoor dat je snel waarde en concrete plannen oplevert. Stap voor stap werk je richting doelen. Het gaat hierbij vooral om korte en snelle rondes richting sub-doelen om uiteindelijk het einddoel te behalen.

MoSCoW methode: deze methode gebruik je om eisen en wensen te prioriteren. Je bespreekt hierbij welke prioriteit voorrang krijgt en welke eisen je stelt aan het project.

Bronnen

Website van Innovation Games

Afbeelding 1: Gamestorming 2011
Afbeelding 2: Klaxoon 2018
Afbeelding 3: Atomic object 2018
Afbeelding 4: My agile partner 2018
Afbeelding 5: Dandy People

Auteur: Joey Man, minor student 2021