Designerly Interview

Interviews verlevendigen door tastbare, visuele en/of interactieve elementen in te brengen

Aangereikt door:

Minor Creative Research 2024/25

Samenvatting

Bij een designerly interview breng je als onderzoeker tastbare, visuele en/of interactieve elementen ter tafel om het gesprek te verlevendigen. Deze elementen zijn zo ontworpen dat ze je helpen om inzichten te krijgen in de ervaringen, ideeën en verwachtingen van een doelgroep rond je onderzoeksdoelen.

Doel van de methode 

Het doel van een designerly interview is het verzamelen van data met betrekking tot je onderzoeksvragen zodat je inzichten krijgt over kennis, gedragingen en attitudes van je doelgroep. Door tastbare, visuele en/of interactieve elementen te gebruiken worden de deelnemers aangemoedigd om na te denken over hun voorkeuren, verwachtingen en ervaringen. Deze door de onderzoeker ontworpen designerly elementen wakkeren het gesprek/interview aan. Dit maakt het mogelijk om informatie te krijgen over wat deelnemers zeggen, maar ook over hun reacties op de designerly elementen.

Hoe werkt het? 

Deze methode wordt meestal gebruikt in de ontdekkingsfase van het ontwerpproces. Dit is meestal het punt waar inzichten over context en gebruikersbehoeften kunnen helpen om een goed begrip te krijgen van wat gebruikers echt willen of nodig hebben voordat je begint met het ontwikkelen van concepten. 

Wat het tastbare, visuele of interactieve element van je interview verschilt per onderwerp en ook de complexiteit van een onderwerp. Bepaalde methodes die je kunt gebruiken bij een Designerly Interview zijn bijvoorbeeld een Card Sorting, Mind- of Journey map, een tijdlijn (die gemaakt kan worden door de participant, de onderzoeken of tezamen), toepasselijke afbeeldingen, objecten, sliders (zie Afbeelding 1) quizvragen, stellingen etc. 

Het begint met het voorbereiden van het interview. Bepaal hierbij de doelstellingen en vragen die je hebt voor de participant. Vervolgens kun je de elementen ontwerpen die dit ondersteunen. Het is belangrijk om dit goed uit te denken: werkt het ontworpen materiaal. Hoe stimuleer je het gesprek? Stel je vragen vooraf, tijdens of achteraf? Vertel je bepaalde dingen (b.v. het onderzoeksdoel) wel of juist niet aan de participant? Hoe zorg je ervoor dat de designerly elementen de ‘ware’ aard van de participant helpen blootleggen en niet wat deze denkt dat de onderzoeker wil horen/zien?

Een voorbeeld van een designerly interview is hiernaast weergegeven (zie Afbeelding 2) waar voor een onderzoek een Card Sorting is gebruikt met kleurcodering waardoor inzichten al tijdens het interview gebruikt kunnen worden om het interview te sturen.

Een ander voorbeeld is het gebruik van uitgeprinte foto’s voor een onderzoek met de vraag wat voor soort foto’s participanten wel of niet zouden willen bewaren voor specifieke doeleinden (zie Afbeelding 3). 

Het is belangrijk om het interview  vast te leggen (notuleren, foto’s, video, geluidsopname). Achteraf kun je aan de hand van deze notities of opnamen analyseren en kijken of je patronen  en voorkeuren kunt identificeren die kunnen leiden tot verschillende inzichten over je onderzoeksonderwerp. Opnames zouden ook gebruikt kunnen worden om de participant te laten reflecteren door ze bijvoorbeeld vragen te stellen over welbepaalde fragmenten. 

Welke data kun je verzamelen? 

Met deze methode verzamel je vooral kwalitatieve data: dat wat gezegd wordt maar ook hoe er geïnteracteerd is met de ontworpen elementen. Dit geeft een beeld van de verwachtingen en percepties van de doelgroep. Het kan ook kwantitatieve data opleveren als het materiaal zich ervoor leent, bijvoorbeeld bij een sorteertaak of een slider. 

Voor- en nadelen  

Voordelen: 

Het gebruik van designerly elementen kan participanten helpen om abstracte ideeën concreter te maken. Hun gevoelens en gedachten kunnen hierdoor soms gemakkelijker worden uitgedrukt. Als conversation starters kunnen ze helpen het gesprek op gang te brengen. Verder helpt het ook om  het gesprek te structureren.  Goed ontworpen elementen kunnen ook helpen om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken.

Nadelen: 

De voorbereidingen en het testen van de interviews kan tijdrovend zijn, zeker waneer er visuele hulpmiddelen gemaakt moeten worden. Ook kan er veel informatie verzameld worden tijdens deze methode die niet altijd allemaal even belangrijk is voor de inzichten, soms is het moeilijk om hierdoor duidelijke conclusies te trekken. 

Tips & Tricks   

Stel open vragen en laat participanten hun gedachten en/of acties toelichten. Zorg daarbij dat de ontworpen elementen die je gebruikt relevant zijn en zorgen voor gespreksstof. Luister actief zonder de participant te veel te beïnvloeden en kijk of je door kunt vragen wanneer er dingen aan bod komen die interessant kunnen zijn voor je onderzoeksvraag. Op deze manier maak je het onderzoek creatiever en breder. Achteraf 

 

Gerelateerde methoden 

Methodes die gerelateerd zijn aan de designerly methode zijn de ‘dialogue’ methoden op deze site zoals interviewen met mindmaps en image sorting. Maar ook methoden als  conversation starter en familieopstelling zijn concrete voorbeelden van designerly interviews. Een heleboel methodes kun je aannpassen tot een designerly interview, zoals card sorting en journey map. Een designerly interview kan lijken op een co-creatie.

 

Geschreven door: Beyzanur Arslan en Merel Kouwets 2025, studenten minor Creative Research