De methode om je informatie architectuur te optimaliseren.
Vera Visser
Card sorting kan je in verschillende fases van het onderzoeksproces inzetten. Er zijn diverse vormen van card sorting, namelijk open, gesloten en hybride. Verder zijn er nog variaties op deze drie hoofdvormen, zodat je op elk project een passende vorm kan inzetten. Door middel van card sorting kun je achter verschillende invalshoeken komen en zo je informatiestructuur hierop aanpassen en/of verbeteren. Hieronder wordt in detail uitgelegd wat de methode inhoudt en hoe je het moet toepassen.
Het doel van deze methode is om erachter te komen welke informatiestructuur, workflow, menustructuur of navigatie paden voor je doelgroep het beste werken. Door middel van deze onderzoeksmethode kan je achter patronen komen van hoe gebruikers verwachten iets te vinden.
Bedenk allereerst wat je wilt onderzoeken dit kan bijvoorbeeld de indeling van een website, workflow of een menu structuur zijn. Maak vervolgens een lijst met onderwerpen of soorten informatie die je hebt, en omschrijf deze. Dit kunnen zinnen of woorden zijn (zoals menu items), specifiek of juist algemeen, zorg er wel voor dat je niet meer dan 50 onderwerpen hebt.
De participanten die mee doen moeten onder je doelgroep vallen. Ze gaan onderwerpen op kaartjes rangschikken in de voor hem of haar logische volgorde. De sessies kunnen zowel individueel als met meerdere participanten gehouden worden, zorg in ieder geval dat je ongeveer 10 a 15 mensen hebt om de card sorting uit te laten voeren.
Als je dit uitgevoerd hebt kun je als onderzoeker observeren of actief deelnemen aan de card sorting. Bij het actief deelnemen kun je de achterliggende gedachtes naar boven halen waarom de gebruiker de kaartjes zo heeft ingedeeld. De duur van een sessie kan afhangen van de aantal kaartjes/categorieën die je hebt opgesteld. Echter hou er rekening mee dat het niet te lang moet duren, want dan valt de aandacht weg.
Card sorting kan opgedeeld worden in 3 groepen: open, gesloten en de hybride vorm.
Open card sorting is een flexibele methode. De participant mag zelf categorieën maken, verwijderen, aanpassen en toevoegen. Er zijn dus niet van tevoren vastgestelde groepen gemaakt. Doordat de groepen niet van tevoren bepaald zijn krijg je een nauwkeurige inzage in het mentale model van de gebruiker. Dit leidt tot nieuwe termen en/of inzichten die je goed kan gebruiken in de generatieve ontwerpfase.
Houd er rekening mee dat je met open card sorting minder controle hebt en je een breed scala aan antwoorden kunt krijgen en het mogelijk niet kan resulteren tot een waarneembaar patroon.
Bij gesloten card sorting zijn de categorieën al opgesteld. Je vraagt aan de participanten of ze onder die categorieën de kaarten onder te brengen. Doordat de participanten de kaarten niet kunnen veranderen kan je sneller inzichten krijgen in duidelijke patronen.
Deze vorm kun je gebruiken in de evaluatiefase je kunt controleren of je structuur gebruiksvriendelijk is en aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep.
Doordat de kaarten van tevoren vastgesteld zijn moet je er rekening mee dat je minder inzicht krijgt in het mentale model van de doelgroep. Deze vorm is dus minder flexibel.
Hybride card sorting deze methode begint hetzelfde als de gesloten card sorting, maar het stelt de participanten in staat om termen en categorieën toe te voegen die naar hun inzicht nog ontbreken.
Naast deze vormen zijn er nog diverse andere vormen van card sorting, zoals:
Hier een aantal bronnen voor het gebruik van de remote card sorting:
Met deze methode breng je nieuwe termen en inzichten in kaart en kun je belangrijke patronen, de informatie architectuur ontdekken.
Je kunt kaartjes punten geven voor wat betreft belangrijkheid, zodat je de sortering van verschillende respondenten bij elkaar op kan tellen om te bepalen hoe belangrijk een kaartje is. Hieruit krijg je een goed beeld van wat de respondenten
Makkelijk
Na het uitvoeren van een card sorting, heb je inzicht en een idee van de mogelijke categorieën/termen die je kunt verwerken in je informatie architectuur. Om te zien of de aanpassingen hebben geholpen, kan je nog een tree test doen om de oorspronkelijke en nieuwe structuur met elkaar te vergelijken.
Auteur: Vera Visser, minor student 2021