An olfactory interface for bike maintenance and care

Gepresenteerd op de conferentie: Research Through Design 2019

Aangereikt door:

Cayla Key en Audrey Desjardins

Samenvatting

Rep(AIR), het onderzoek naar een interface gebaseerd op reuk is uitgevoerd tijdens een fietstocht van 12 dagen
Rep(AIR) heeft inzicht gegeven in hoe reuk een rol kan spelen in de slijtage van een fiets.
Na verloop van tijd en voortdurende reparaties kan dit leiden tot een hernieuwd begrip van reparatie en tot de beschrijving van een beter passende relatie met een artefact (door middel van rituele zorg, teamwork en onderzoek reünies, bijvoorbeeld).

onze benadering van het waarnemen en vertalen van het fietsgegevens in geuren ondersteunden een nieuwe uitdrukking van slijtage tijdens dagelijks gebruik. Dit voorbeeld wijst op de mogelijkheid om ‘gesprekken’ aan te gaan met meer artefacten in ons dagelijks leven.

Uitvoering van het onderzoek

Rep(AIR) werkt met drie soorten geuren die allemaal een waarde hebben. Hierbij wordt de geur kaneel in het gezicht geblazen op het moment dat er een groot probleem is en een andere geur als er een lichter vergrijp nodig is. Op het moment dat de elektrische schijven die op het frame gemonteerd zijn een schade opmerken blaast de ventilator die op het stuur zit de geur in het gezicht van de fietser. De fietser stopt en weet om wat voor soort ingreep het gaat. Het wordt aangestuurd door batterijen en een arduino. Tijdens het testen van Rep(AIR) zijn twee onderzoekers de bergen in gegaan en hebben zij in totaal een fietstocht van 12 dagen afgelegd om te kijken hoe het object hierop reageert. De bevindingen hiervan hebben zij genoteerd in een boekje zodat zij zelf hierop konden reflecteren.

Voordelen

  • Je hebt het direct door als er iets mis is met je fiets
  • Het bijhouden van een logboek zorgt voor relevante data
  • Relatie tussen object en mens wordt versterkt

Nadelen

  • Het werkt niet altijd even goed
  • De geuren zijn persoonlijk
  • De sensoren geven niet aan waar het probleem zich bevindt

Resultaten en bevindingen

Uit het onderzoek is gebleken dat de elektrische schijven goed werken in combinatie met het reukinterface. Hij geeft het juiste signaal af op het moment dat een elektrische schijf een reparatie constateert. Het lastige hieraan was dat je niet exact wist van welke sensor het kwam. Tijdens de 12 dagen durende fietstocht hebben zij gereden over grote stenen en onverharde wegen. Als de fiets dus over een grote steen heen reed gaf hij soms ook geur signalen af terwijl hier helemaal niets aan de hand was. Dit was ook een puntje van aandacht. De manier waarop zij de 12 dagen durende toch hebben gedocumenteerd is van essentieel belang geweest. Na elke dag schreven zij precies op hoe de fiets, sensoren en het interface hebben gewerkt en wat zij hebben ervaren. Hierdoor konden zij hier later overzichtelijk op terugkijken.

Geschreven door Remco Pasma