Critical Media Lab door Michela Büsse. Workshop op conferentie Research Through Design 2019.
Tijdens de workshop hebben wij kennis gemaakt met een methode wat een mix is van Context Mapping en Card sorting. Bij deze methode was het de bedoeling dat je afbeeldingen, quotes en onderzoeksvragen verzamelde over materialen en daarmee een stelling of een hypothese samenstelde. Deze afbeeldingen, quotes en onderzoeksvragen waren bij deze workshop al verzameld door de onderzoeker. Hier konden de andere onderzoekers uitkiezen en zouden daarmee met een hypothese komen. Om deze methode zelf te gebruiken zonder andere onderzoekers kan de data ook zelf verzameld worden.
“to protect the land, you need to protect the sand”
– Michela Büsse
Tijdens de workshop zijn meerdere methodes gebruikt. Hieronder leggen wij kort uit welke methode we daarvoor hebben gebruikt en hoe we deze workshop als methode zouden omschrijven.
“Make your own method”
– Michela Büsse
Bij deze workshop kwamen veel verschillende methodes ter sprake. Michaela had in het begin van haar onderzoek al veel deskresearch gedaan en haar bevindingen vertelde ze in het begin van haar workshop. Hier werd al snel duidelijk dat ze ook field research moest gaan doen in haar onderzoek omdat haar onderzoeksvragen niet alleen door desk research beantwoord konden worden. Daarnaast heeft ze ook met experts gesproken tijdens haar reizen op zoek naar zand.
“Being human as a practice”
– Michela Büsse
Door deze methode kan je kijken naar andere mogelijkheden waar je niet op zou komen zonder dat je buiten het boekje gaat denken. Bij deze methode wordt er van alles bedacht en is er niks fout.
Je gebruikt deze methode als je een onderzoeksopzet gaat maken. Door deze methode kan er een richting besloten worden voor het onderzoek en kan er dieper ingegaan worden op dat onderzoek.
Tijdens deze workshop hebben we ruim de tijd genomen om te discussiëren en te overleggen over de ideeën die iedereen had. Als je dit zelf ook doet ben je ongeveer 4 uur bezig met alle aspecten door te nemen en na te denken. Maar je zou ook een duidelijk tijdslimiet kunnen stellen voor de overleg/discussieer sessies.
Om deze methode waar te maken zijn er veel verschillende afbeeldingen, vragen en kandidaten nodig voor verschillende uitkomsten. Ieder heeft een eigen reden waarom ze dingen aan elkaar koppelen. Daardoor ontstaat er naderhand een discussie waar iedereen samen tot een stelling of hypothese komt.
“Human is not a neutral or universal category”
– Michela Büsse
Tijdens deze methode kan er verschillende data verzameld worden. De hoofd data die verzameld wordt zijn de hypotheses. Naast de hypotheses kunnen er ook hoofd- en deelvragen worden geformuleerd.
De moeilijkheidsgraad van deze methode zou ingedeeld kunnen worden bij gemiddeld. Het is een goed uit te voeren methode, en het denkwerk gaat redelijk organisch. Echter heeft deze methode wel het een en ander aan voorbereiding nodig. Voor deze methode heb je meerdere experts nodig die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Daarnaast heb je zelf genoeg kennis nodig en genoeg beeldmateriaal om tot een duidelijke card sorting te komen.
Een voorbeeld resultaat was het maken van een mindmap waar allemaal verschillende quotes op stonden waar later over gediscussieerd werd. Een uitkomst van deze mindmap was dat zand gebruikt kon worden als valuta. Deze resultaten ontstonden doordat de verschillende onderzoekers met eigen inzichten en meningen gingen discussiëren.
Een tip over de gehele workshop is dat er een rechte lijn in moet zitten zodat het makkelijker te volgen is.
Studenten uit de minor 2018/2019