Dit is een nieuw methode onderzoek waarbij jij als onderzoeker inzichten verkrijgt over bepaalde stimulus bronnen en daaruit verschillende inzichten kan presenteren.
Voor deze onderzoeksmethode geef jij de participant de opdracht om bronnen die hij of zij gevonden heeft te rangschikken naar hun betrouwbaarheid. Dit doen zij door middel van card sorting, met het door jou als onderzoeker bepaalde stimulusmateriaal. Een voorbeeld van een stimulus die ik had onderzocht waren nieuwsbronnen. Na het sorteren van de kaarten laat je de participant een vragenlijst invullen. Daar trek je als onderzoeker conclusies uit door ze in een radius te plaatsen. Het radius bord verdeel je in 3 of 2 cirkels in verschillende kleuren. De bedoeling van die kleuren is dat je de bronnen kunt plaatsen van betrouwbaar tot onbetrouwbaar. Hoe dichter de woorden en/of afbeeldingen bij het midden staan, des te betrouwbaarder ze worden ervaren. Vanuit die radius krijg je een overzicht welke bronnen betrouwbaar en onbetrouwbaar zijn volgens jouw participanten. Deze inzichten presenteer je vervolgens aan jouw opdrachtgever.
“Dit onderzoek heeft mij er bewust van gemaakt op welke manier ik kan beoordelen of een bron betrouwbaar of onbetrouwbaar is.”
Je hebt gemengde mannen en vrouwen participanten nodig tussen de 18-25 jaar oud die willen deelnemen, deze moet je vooraf geworven hebben.
Deze methode wordt in de beginfase van het onderzoek gebruikt om inzichten te krijgen in hoe de doelgroep over bronnen denkt. De participanten krijgen een link van een Miro bord waarin alle informatie staat met daarbij een duidelijke uitleg wat ze moeten gaan doen, zodat ze het onderzoek zelf kunnen gaan uitvoeren. Allereerst heb je de bronnen die je aan de participant gaat voorleggen. Doe goed onderzoek naar jouw bronnen, maak daarbij een lijstje met welke bronnen je wilt gaan gebruiken. Om de participanten te helpen met het beoordelen van de bronnen bied je ze de ‘notice cards’ aan. Dat zijn kaarten, ook wel een lens middel genoemd, met tips en tricks over hoe gekeken kan worden welke bronnen (on)betrouwbaar zijn. De bedoeling van deze kaarten is dus om beter naar de verschillende bronnen te kunnen kijken.
De duur van het onderzoek ligt aan de participanten zelf, zij kunnen er zoveel tijd in steken als dat ze nodig hebben. Op basis van de hoeveelheid bronnen moet je de participanten de ruimte en tijd geven om de bronnen rustig te kunnen rangschikken. Uit ervaring van mijn eigen methode is naar voren gekomen dat 8 á 10 bronnen genoeg zijn.
Zorg ervoor dat je alle bronnen en informatie alvast in het bord op Miro klaar hebt staan, zodat de participanten direct aan de slag kunnen. Omdat je de participanten ook nog een aantal vragen wilt stellen moet je vooraf de vragenlijst hebben opgesteld. Daarnaast kun je eventueel ook nog aantekeningen maken over de manier van keuzes maken en de tijd die ze hiervoor nemen per bron wanneer je wel bij het onderzoek aanwezig bent. Tot slot hoef je geen rekening te houden met reistijd en locatie omdat deze methode online uitgevoerd wordt. Zorg er wel voor dat je duidelijke afspraken met de participanten maakt over wanneer je het onderzoeksresultaat terug wilt ontvangen. Deze sessie kan hooguit een half uurtje duren.
Allereerst heb je de bronnen die je aan de participanten gaat voorleggen nodig. Doe goed onderzoek naar jouw bronnen, maak daarbij een lijstje met welke bronnen je wilt gaan gebruiken. Het onderzoek wordt digitaal uitgevoerd waarbij je Miro nodig hebt en eventueel een communicatieplatform om met de participant te communiceren, zoals WhatsApp, Microsoft Teams, etc. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om zelf wel bij het onderzoek aanwezig te zijn, zodat je ook aantekeningen kunt maken over het gedrag van de participanten tijdens het onderzoek. Tot slot stel je van tevoren een vragenlijst op met vragen waarin de participanten hun antwoorden kunnen toelichten. Hierbij kun je eventueel ook nog aantekeningen maken over de manier van keuzes maken en de tijd die zij hiervoor nemen wanneer je wel aanwezig bent tijdens het onderzoek.
Na het uitvoeren van het onderzoek heb je verschillende soorten resultaten verkregen. Allereerst de resultaten van hoe (on)betrouwbaar de participanten de bronnen vinden, deze data heb je verzameld aan de hand van de card sorting die ze hebben uitgevoerd. Daarnaast heb je resultaten aan de hand van de antwoorden op de vragenlijst en de eventuele aantekeningen. Je bekijkt deze antwoorden kritisch en verzamelt ze in jouw datalijst. De belangrijkste en meest opvallende inzichten zet je in woorden onder elkaar neer en per stimulusmateriaal kies je een afbeelding van het logo uit. Vanuit de inzichten bereken je de gemiddelden uit en plaats je ze op de juiste plek van het radius bord. Het radius bord verdeel je in 3 of 2 cirkels in verschillende kleuren. De bedoeling van die kleuren is dat je de bronnen kunt plaatsen van betrouwbaar tot onbetrouwbaar. Hoe dichter de woorden en/of afbeeldingen bij het midden staan, des te betrouwbaarder ze worden ervaren. Uiteindelijk heb je dan in het radius bord alle bronnen in één overzicht gepresenteerd.
De opdracht zelf is niet zo heel ingewikkeld, het hangt er natuurlijk vanaf hoe uitgebreid de inzichten van de participanten zijn. Aan de hand van deze resultaten is het een kwestie van vergelijken en conclusies trekken. Daarna moet je deze conclusies verwerken in het radius bord.
De moeilijkheidsgraad voor de participanten is ook niet zo heel hoog, het hangt er natuurlijk van af of de participanten de bronnen kennen. Zo niet, zal het iets langer duren om de opdracht uit te kunnen voeren. Daarnaast is het beantwoorden van de vragen ook goed te doen omdat er geen ingewikkelde vragen worden gesteld.
Na het uitvoeren van jouw onderzoek heb je verschillende soorten resultaten verkregen. Allereerst de resultaten van hoe (on)betrouwbaar de participanten de bronnen vinden, deze data heb je verzameld aan de hand van de card sorting die ze hebben uitgevoerd. Daarnaast heb je resultaten aan de hand van de antwoorden op de vragenlijst en de eventuele aantekeningen. Je bekijkt deze antwoorden kritisch en verzamelt ze in jouw datalijst. Zo heb je alle resultaten in één overzicht. Door deze inzichten te presenteren in een radius bord heb je uiteindelijk een overzichtelijke documentatie en presentatie voor jouw opdrachtgever(s).
Delft Design for Values Institute. (2018, 20 augustus). Research through Design for Values – An Exploration of Seven Projects [Afbeelding]. Delft Design for Values Institute. https://www.delftdesignforvalues.nl/2018/research-through-design-for-values-first-exploration/
Geschreven door: Jonathan van de Geer, 2021.